svētdiena, 2009. gada 6. septembris

3.nedēļa. Divas Rumānijas. Vides aizsardzības tradīcijas.

Pagājušo nedēļu pavadīju Dienvidkarpatu kūrortpilsētiņā Predeal, kur notika kopīgas apmācības visiem brīvprātīgajiem, kas pēdejā laikā ieradušies Rumānijā veikt brīvprātīgo darbu.

Lai nokļūtu vajadzīgajā pilsētā braucām 6 stundas labā vilcienā, pa ceļam piestājot Bukarestē. Bukarestes stacija jau man labi pazīstama - dienā tā neizskatās daudz labāk kā naktī. Bija tik vien laika kā aiziet uz tualeti. Labāk nevajadzēja! Lai gan Bukarestē dzīvo aptuveni 2 miljoni cilvēku un mūsu vilciena stacija ir lielākā Rumānijā, tualetes tajā ir nožēlojamas. Par tādu pašu summu kā Latvijā (15 -20 santīmiem) šeit pieejamas piecūkotas tualetes bez podiem, bet toties ar caurumu grīdā.

Otra lieta, kas likās uzmanības vērta, bija skats pa logu, braucot vilcienā no manas Krajovas uz Bukaresti. Pilsētas atkritumi tiek savesti lauka vidū un turpat sadedzināti. Turklāt dedzināšanas vieta izvēlēta dažus desmitus metru no upes, kas visus labumus nogādā tālāk.

Virzoties no Rumānijas dienvidiem uz ziemeļiem, ar katru brīdi sapratu, ka skaistā Rumānija atrodama sākot ar Dienvidkarpatiem un uz ziemeļiem no tiem. Rumānijas dienvidu reģionos neko skaistu neesmu redzējis.

Ierodoties Predeal sāku saprast, kāpēc cilvēkiem patīk Rumānija. Dabas skati pievilcīgi un cilvēki laipni - nekā kopīga ar Rumānijas dienvidiem.

Uz apmācības kursu ieradās jaunieši, kas atbraukuši no dažādām valstīm: Spānijas, Portugāles, Francijas, Anglijas, Vācijas, Itālijas, Izraēlas, Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Turcijas, Gruzijas, Armēnijas un Azerbaidžānas. Kopā bijām 40 jaunieši. Lielākā pārstāvniecība...protams, ka Latvijai - 10 brīvprātīgie no dažādām pilsētām un projektiem Rumānijā. Pamatīgs pārsteigums Rumānijā satikt tik daudz latviešus. Apmācību laikā guvām iespaidus par notikumiem un tradīcijām Rumānijā un citās valstīs.

Galvenās atziņas:
  • Uz nakti jāaizver logi, citādi viesnīcas numuriņa gultā mēdz iekāpt kaķene un piedzemdēt kaķēnus!
  • Kalnos tiek izlikti informācijas stendi par to, ka jāuzmanās no lāčiem.
  • Rumānijā joprojām pastāvot tradīcija, ka gadījumā, ja rumāņu meitenei tiek nejauši sagādāts bērns, tad vīrieša nenovēršams pienākums esot meiteni precēt.
  • Atteikšanās no "otrā ēdiena", ciemos esot, tiek uzskatīta par necieņas izrādīšanu, pat ja esat pozitīvi izteicies par "pirmo ēdienu".
  • Rumāņiem nepatīk, ja daudz lieto vārdu "paldies!".
  • Viesnīcas atkritumi nedēļas nogalē tiek iznesti viesnīcas pagalmā un turpat tie tiek sadedzināti.
  • Toties, ja veikalā vēlies nopirkt alu stikla pudelē, tad Tev jādod pārdevējai savs goda vārds, ka pēc tam, kad pudeli būsi izdzēris, tukšo pudeli atnesīsi atpakaļ. Tā kā šādu solījumu dot nevarēju (veikals bija pārāk tālu no viesnīcas), alu stikla pudelē man atteicās pārdot. Nācās izvēlēties starp plastmasas un skārda iepakojumu!

3 komentāri:

  1. "Uz nakti jāaizver logi, citādi viesnīcas numuriņa gultā mēdz iekāpt kaķene un piedzemdēt kaķēnus!":D:D:D Nu tad jau pāris mēnešus logu var atkal atstāt vaļā..:D:D

    AtbildētDzēst
  2. Tad atliek tev novēlēt uzmanīties no grūtām kaķenēm un vēl negrūtām Rumāņu meitenēm. :D

    AtbildētDzēst
  3. Labdien! Vai jums ir nepieciešams uzticams uzņēmums, lai saņemtu aizdevumu sava projekta finansēšanai, vai jums ir nepieciešams biznesa aizdevums, personīgais aizdevums vai hipotēkas aizdevums? Nemeklējiet tālāk par Sunshine Financial Group Inc. Mēs piedāvājam visa veida aizdevumu pakalpojumus, gan nodrošinātus, gan nenodrošinātus aizdevumus, ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumus un daudz ko citu par subsidētu procentu likmi 3% gadā. Lai iegūtu vairāk informācijas, rakstiet mums pa e-pastu: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) vai rakstiet man tieši uz WhatsApp, izmantojot: +447360502110 un saņemiet atbildi vienā mirklī.

    Es zinu, ka likumīga aizdevuma saņemšana vienmēr ir bijusi milzīga problēma Personām, kurām ir finansiālas problēmas un kurām ir nepieciešams to risinājums, daudziem cilvēkiem ir tik grūti saņemt akciju aizdevumu no vietējām bankām vai citām finanšu iestādēm augsto procentu dēļ. likme, nepietiekams nodrošinājums, parāda attiecība pret ienākumiem, zems kredītreitings utt.

    Neuztraucieties, jo mēs specializējamies strukturētu finanšu risinājumu nodrošināšanā privātpersonām un uzņēmumiem visefektīvākajā un ātrākajā veidā.

    Vairs nav gaidīšanas laika vai stresa banku apmeklējumu. Mūsu pakalpojums ir pieejams visu diennakti – jūs varat saņemt aizdevumu un pabeigt darījumus jebkurā laikā un vietā.

    Mēs sniedzam 24 stundu pasaules klases aizdevuma pakalpojumus. Jautājumiem/jautājumiem? - Nosūtiet e-pastu uz sunshinefinancialgroupinc@gmail.com vai rakstiet mums WhatsApp: +447360502110 | & Saņemiet atbildi nekavējoties.

    AtbildētDzēst